Wat is bouwfolie of bouwplastiek?
Bouwfolie, ook wel bouwplastic genoemd, is een overkoepelende term van verschillende kunststof folies die voornamelijk worden gebruikt in de bouwwereld. Zo worden de bouwfolies onder meer gebruikt voor bescherming van metselwerk, afdekking tijdens verbouwingen en schilderwerk, en als beschermlaag in dak- en gevelconstructies.
Het meest courante type is PE folie, maar er zijn vele andere soorten bouwfolie die onmisbaar zijn tijdens de bouw van een nieuwe woning of een renovatie. Veel van de toepassingen van bouwfolie komen voort uit de technische eigenschappen van de folie en de specifieke eisen van de bouwprojecten.
Breed aanbod aan verschillende bouwfolies bij Profipack
Bij Profipack vindt u een breed assortiment aan bouwfolies, geschikt voor uiteenlopende toepassingen op en rond de bouwplaats. Van het tijdelijk afdekken van materialen, ramen of meubels tijdens renovatiewerken tot het afdichten van bouwconstructies tegen stof, vocht of vuil, bouwplastic is onmisbaar bij diverse klussen.
In ons gamma vindt u verschillende producten in verschillende afmetingen. Of u nu een kleine renovatie uitvoert of grote hoeveelheden folie nodig heeft voor een grootschalig bouwproject, u vindt steeds de juiste oplossing in ons gamma.
Bouwfolie is niet enkel functioneel bij het beschermen van spullen of het creëren van stofvrije zones, maar speelt ook een cruciale rol in de afwerking en bescherming van de bouwconstructie zelf. Dankzij onze voorraad en snelle levermogelijkheden bent u verzekerd van kwaliteit en continuïteit op de werf.
In welke sectoren wordt bouwplastic gebruikt?
Bouwplastic, zoals de naam al doet vermoeden, wordt de folie voornamelijk in de bouwsector gebruikt door aannemers, metselaars en sloopbedrijven. Het is echter ook populair in andere sectoren zoals bij verhuisbedrijven, schilders, spuiterijen en de jachtbouw.
Deze transparante bouwfolie, witte bouwfolie of zwarte bouwfolie is breed inzetbaar. De breed inzetbaarheid heeft het te danken aan de isolatie en efficiënte bescherming tegen vocht, stof en vuil. Zelfs binnen de tuinbouw wordt gebruikgemaakt van bouwplastic, bijvoorbeeld voor het maken van plastic tuinkassen en het voorverwarmen van de bodem.
A kwaliteit PE bouwfolie in diverse types en formaten
PE folie is een specifieke vorm van bouwfolie gemaakt van polyethyleen, een veelgebruikt type kunststof. Deze folie heeft uitstekende eigenschappen die het geschikt maken voor gebruik op de werf. Zo is de folie sterk, flexibel en behoudt het deze eigenschappen zelfs bij lage temperaturen. Bij Profipack bieden we de folie aan gemaakt van gerecycled plastic en van nieuw plastic.
Bij Profipack zijn er daarnaast ook verschillende kwaliteiten, diktes en afmetingen beschikbaar, zoals de T100-folie en de T200-folie. Het grootste verschil tussen deze twee types folies is de dikte, T100 is gemiddeld 0,035 mm dik en T200 is ongeveer 0,06 mm dik. Het is gemakkelijk om het bouwplastic op maat te snijden met behulp van een foliemes.
Dikke of juist dunne bouwfolie?
Bouwfolies zijn beschikbaar in diverse diktes, van dunne tot dikke varianten. Welke variant u nodig heeft, is afhankelijk van de werkzaamheden en de intensiteit die gevraagd wordt van de folie. Veel folies zijn de laatste jaren dunner gemaakt om de kosten te drukken. Bouwfolie met een geringe dikte is in veel gevallen budgetvriendelijker en geschikt voor lichtere toepassingen tijdens een verbouwing, zoals het afdekken van meubels tijdens een schilderwerk of het afschermen van een ruimte tegen stof.
Deze folies bieden over het algemeen een beperkte stevigheid. Bij kortdurende gebruik is een dunner product een goede keuze, maar wanneer u voor een bouwfolie met een dikkere constructie gaat, zal deze folie meer geschikt zijn voor zwaardere projecten en bij langer gebruik.
Meubels afdekken met plastic folie
Bouwfolie wordt niet enkel gebruikt om vloeren en wanden te beschermen, maar ook om meubels te beschermen tijdens verbouwingen of schilderwerken. Door meubels af te dekken met bouwfolie, kunnen ze beschermd worden tegen vuil en beschadiging.
Hoewel er speciaal afdekfolie voor meubels zijn, volstaat in veel van de gevallen een standaard bouwplastic. Voor het afdekken van meubels kan men een dunner product gebruiken dan voor vloeren, omdat er niet overheen gelopen wordt.
Daarnaast kan men met bouwplastic ook complete ruimtes afschermen tijdens een verbouwingswerk. In onze verpakkingswebshop Profipack bieden wij ook grote en brede rollen aan, ideaal voor dit soort toepassingen.
Bouwmateriaal beschermen met bouwfolie op rol
Bouwfolie wordt vaak gebruikt op de werf om bouwmaterialen mee af te dekken, zoals bakstenen en houten balken. Dit helpt om het materiaal in topconditie te houden tijdens opslag en beschermt het tegen invloeden van het weer, vooral vocht.
Daarnaast wordt bouwfolie in sommige gevallen ook gebruikt als tijdelijke beglazing, zoals in deuren en kozijnen, om de temperatuur binnen aangenaam te houden in de ruwbouwfase.
Zwarte bouwfolie als afdekmateriaal
Bouwplastic wordt vaak gebruikt als afdekmateriaal, tijdens renovatie- en schilderwerken. De folie beschermt uw vloer tegen bouwgruis, stof, verfspatten en vuil.
Dankzij haar weerstand tegen de meeste chemische stoffen en zuren biedt de folie een brede en betrouwbare bescherming op de werf. Als de rol bouwfolie niet breed genoeg is om de vloer helemaal af te dekken, kan men gebruikmaken van een goede PVC tape of ducttape om de banen aan elkaar vast te maken.
Zwarte bouwfolie is daarmee een praktische en veelzijdige oplossing voor tijdelijke afscherming tijdens uiteenlopende bouw- en renovatiewerken.
Bouwfolie onder beton en fundering
Het gebruik van bouwfolie onder betonconstructies biedt diverse functionele voordelen. De folie vormt een beschermende laag tussen de ondergrond en het gestorte beton. Hierdoor wordt voorkomen dat vocht uit de ondergrond in het beton dringt of dat het aanmaakwater te snel uit het beton verdampt en in de bodem zakt. Een te snelle uitdroging kan immers leiden tot scheurvorming of onvoldoende afbinding van het beton. Door het gebruik van bouwfolie blijft de uitharding gecontroleerd, wat bijdraagt aan een duurzamere betonstructuur.
Daarnaast biedt bouwfolie een bijkomende isolerende werking en voorkomt ze optrekkend vocht in de wanden, wat op lange termijn schade aan de constructie kan voorkomen.
Bij de plaatsing zijn enkele aandachtspunten van belang. Kies bij voorkeur voor dik bouwplastiek voor een optimale bescherming. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is en vrij van obstakels. De folie moet voldoende overlappen en gedeeltelijk tegen de wand geplaatst worden om vochtinfiltratie tegen te gaan. Een praktische tip is om de folie aan de wand tijdelijk vast te zetten met ducttape tijdens het storten, om te voorkomen dat opspattend beton de folie verplaatst.
Wist u trouwens dat zwarte noppenfolie specifiek is ontworpen voor onder beton.
Zwarte noppenfolie
Zwarte noppenfolie is een robuuste, vochtwerende kunststoffolie die op Vlaamse werven vaak wordt toegepast voor het beschermen van funderingen, betonvloeren en kelderwanden. Dankzij de harde noppenstructuur ontstaat er een luchtlaag tussen de folie en de ondergrond, wat zorgt voor isolatie, drukverdeling en vochtbeheersing.
De folie wordt doorgaans geplaatst onder beton als werkvloerbescherming en onder wapeningsnetten om opstijgend vocht tegen te gaan. Ze biedt doeltreffende bescherming voor betonnen muren tegen invloeden van vocht, zuren en wortelgroei uit de grond. Gemaakt uit duurzaam HDPE is deze harde plastic folie bestand tegen zware omstandigheden. Kortom, zwarte noppenfolie is een efficiënte en betrouwbare keuze voor elk professioneel bouwproject.
Dampremmende bouwfolie
Onze standaard bouwfolies zijn in feite allemaal dampdicht of wel een vochtwerende folie. Dit product wordt voornamelijk gebruikt aan de binnenkant van dak- en gevelconstructies. De bouwfolie helpt om waterdamp en vocht buiten de constructie en het isolatiemateriaal te houden. Hierdoor wordt het risico op houtrot en schimmelvorming aanzienlijk verminderd.
Een ander voordeel is dat het materiaal warmte binnenhoudt en koude buitenhoudt. In ons assortiment hebben we ook speciale gewapende dampdichte folie. Deze producten worden vaak gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals badkamers.
Dampdoorlatende bouwfolies
Dampdoorlatende bouwfolie ook wel dampopen bouwfolie is het tegenovergestelde van dampremmende folies. Deze folies worden aan de koude kant van een dak- of gevelconstructie geplaatst en zijn juist ontworpen om waterdamp van binnen door naar buiten te laten. Het doorlaten van de waterdampen van binnen naar buiten gebeurt door microscopisch kleine openingen in de folie. Hierdoor kan vocht dat zich in de constructie ophoopt naar buiten. Dit voorkomt dat vocht zich blijft ophopen en schaden veroorzaakt als gevolg van condensatie.
Aan de buitenkant is deze bouwfolie juist waterafstotend, zodat het materiaal een optimale bescherming biedt. Het niet gebruiken van de juiste bouwfolie kan op den duur rampzalige gevolgen hebben. Kies daarom altijd voor een product van duurzame kwaliteit.
Bouwfolie in functie als isolatie
Bouwfolie is een onmisbaar onderdeel in het optimaal isoleren van dak- en gevelconstructies. In de bouwsector is het isoleren van woningen en gebouwen van grootbelang om energieverbruik te beperken. Door te kiezen voor de juiste bouwfolie draagt u hier in belangrijke maten aan bij.
Aan de ene kant helpt bouwfolie om warmteverliezen te beperken en de binnentemperatuur op peil te houden. Aan de andere kant voorkomt ze dat koude lucht of vocht van buitenaf de constructie binnendringt. Afhankelijk van de toepassing zijn er verschillende types bouwfolie beschikbaar, waaronder dampremmende folies die de overdracht van waterdamp beperken, en dampopen folies die vocht uit de constructie naar buiten laten ontsnappen.
Extra stevig gewapende bouwfolie
Een robuuste variant van bouwplastic die vaak in dakconstructies wordt toegepast, is gewapende bouwfolie. Dit zijn zeer stevige folies van LDPE of PE, met een wapening van polypropyleen weefsel. Dankzij deze wapening gaat het materiaal bijzonder lang mee en verhoogt het de mechanische sterkte.
Bij Profipack zijn er zowel dampremmende als dampdoorlatende gewapende folies beschikbaar. Gewapend bouwplastic is ook geschikt voor tuinbouwtoepassingen, zoals in een tunnelkas. Een dampdoorlatende folie is hierbij handig, omdat niet alle planten veel baat hebben bij een hoge luchtvochtigheid in de kas. Deze folies zorgen voor een optimaal klimaat door vochtregulatie te bevorderen.
Voordelen van gewapende folie
Extra stevigheid en duurzaamheid dankzij polypropyleenwapening
Verhoogde weerstand tegen scheuren en mechanische belasting
Langere levensduur in vergelijking met standaard bouwfolie
Betrouwbare bescherming tegen vocht en vuil
Geschikt voor bouwkundige toepassingen en tuin- en landbouwsector
Combinatie van flexibiliteit en robuustheid
Efficiënte en duurzame oplossing voor veeleisende omstandigheden
EPDM folie voor diverse toepassingen
EPDM folie is een veelzijdig en duurzaam materiaal dat in verschillende toepassingen binnen de bouwsector wordt gebruikt. Zo is er EPDM dakbedekking, die bekend staat om haar uitstekende waterdichtheid en lange levensduur. Daarnaast bestaat er EPDM vijverfolie, speciaal ontwikkeld voor waterdichte bekleding van vijvers en waterpartijen. Tot slot wordt EPDM folie ook toegepast als waterkerende afdichting rond kozijnen en geveldetails, ter bescherming tegen vochtinsijpeling. Dankzij de flexibiliteit en bestendigheid van EPDM is het een betrouwbare keuze voor zowel dak- als geveltoepassingen.
Afplaktape met folie
Onze bouwfolie inclusief tape, ook wel maskeerfolie met tape genoemd, biedt een praktische oplossing voor allerlei bouw- en renovatiewerken. Door de combinatie van afplaktape met folie kunnen oppervlakken snel en nauwkeurig worden beschermd tijdens bijvoorbeeld schilderwerk.
De maskeerfolie met tape maakt een nauwkeurige afplakmethode mogelijk, waardoor scherpe lijnen ontstaan en onderliggende oppervlakken worden beschermd tegen verfspatten en stof. Dankzij zijn gebruiksgemak en betrouwbare prestaties is onze bouwfolie met tape een onmisbaar gereedschap voor vaklui als doe-het-zelver.
Worteldoek
Ons stevige anti-worteldoek is een veelgebruikt hulpmiddel bij tuin- en landschapsprojecten. Het wordt geleverd op rol en biedt doeltreffende bescherming tegen de groei van onkruid. Door de waterdoorlatende eigenschappen blijft de bodem gezond en goed gedraineerd, wat van cruciaal belang is voor de optimale groei van planten.
Het doek houdt onkruid goed tegen, waardoor uw tuin er ordelijk en verzorgd uitziet. Of het nu gaat om bloemenperken, tuinpaden of landschapsprojecten, ons worteldoek op rol biedt betrouwbare grondbescherming en vermindert de noodzaak van frequente onderhoudswerkzaamheden.
De prijs van bouwfolie in België
De prijs van bouwfolie kan variëren en is afhankelijk van het type folie dat u nodig heeft. Bij Profipack vindt u diverse voordelige rollen voor eenvoudige toepassingen, zoals tijdelijke afdekking. Voor gespecialiseerde folies, zoals dampremmende of dampopen varianten, liggen de prijzen doorgaans wat hoger.
Ook factoren zoals de dikte en de lengte van het materiaal hebben invloed op de prijs. Bij Profipack profiteert u ook nog eens van staffelkortingen, dat betekent dat de prijs voordeliger wordt als u grotere aantallen aanschaft.
Indien u twijfelt over welke bouwfolie het meest geschikt is voor uw project, staan de verpakkingsexperts van Profipack klaar om u gericht advies te geven.
Bouwfolie kopen bij Profipack
Voor een snelle en voordelige aankopen van diverse soorten bouwfolie bent u bij Profipack aan het juiste adres. Bij ons vindt u een uitgebreid assortiment bouwfolie, van diverse types, kwaliteiten tot afmetingen, en dat voor een sterke prijs-kwaliteitsverhouding.
Naast bouwfolie vindt u bij Profipack ook een ruim aanbod aan andere bouwmaterialen, zoals randisolatie voor vloerverwarming, asbestzakken en puinzakken. Heeft u vragen over een van onze bouwfolies? Aarzel niet en neem contact met ons op!