Wat is DPC folie?

DPC folie is een dampdichte en waterkerende folie van polyetheen die veel wordt gebruikt in de bouw. Deze bouwfolie voorkomt ervoor dat optrekkend vocht schade aan je gebouw kan veroorzaken. DPC folie wordt bij funderingen gebruikt, maar ook bij het plaatsen van kozijnen en binnenspouwmuren. Ook worden er nokvorsten mee afgedicht en wordt het gebruikt tegen vochtproblemen in de kelder. Het is verder een ideale bouwfolie om te gebruiken als afdichting bij bouwconstructies. De belangrijkste twee eigenschappen zijn het waterkerende karakterd en de dampdichtheid. Door deze twee belangrijke eigenschappen, biedt DPC folie een uitstekende bescherming voor jouw gebouw.

WAAR STAAT DPC VOOR?

Als je dacht dat DPC een afkorting is voor het materiaal waarvan deze bouwfolie is gemaakt, dan kom je bedrogen uit. De DPC folie betekenis staat namelijk voor de functie van het materiaal; Damp Proof Course. Vrij vertaald uit het Engels betekent DPC ‘dampdichte laag’. De folie vormt een uitstekende waterkerende en dampdichte barrière en voorkomt dat optrekkend vocht schade veroorzaakt aan je gebouw. Water kan namelijk vanuit de grond omhoog trekken in je gebouw. Dit vocht kan je huis binnendringen, bijvoorbeeld in een wandconstructie, waar het fikse schade kan veroorzaken. De bouwfolie wordt zowel horizontaal als verticaal toegepast en doet zijn werk uitstekend.

DPC FOLIE TOEPASSINGEN

De toepassingen van DPC folie zijn vrij breed. Over het algemeen wordt het toegepast vanwege zijn waterkerende en dampdichte eigenschappen. Je komt het echter op verschillende plaatsen in een gebouw tegen. Zo kun je DPC folie bij je kozijn plaatsen, maar ook in de fundering. En wist je dat je zelfs DPC folie bij je metselwerk kunt gebruiken? Wij vertellen je graag wat meer over de meest voorkomende toepassingen van deze veelzijdige bouwfolie. 

Profitip: wist je dat we een uitgebreid assortiment aan bouwfolies hebben? Zo hebben we ook nog dampremmende folie en dampdoorlatende folie in ons assortiment.

DPC FOLIE IN DE FUNDERING

Door deze DPC folie bij je fundering te plaatsen, voorkom je dat optrekkend vocht schade veroorzaakt aan je gebouw. In de grond bevindt zich namelijk altijd vocht. Dit vocht kan zich vanuit de grond omhoog gaan werken en zo op plekken komen waar je het niet wilt. Plaats je geen DPC folie bij je fundering? Dan kun je bijvoorbeeld wateroverlast krijgen in de kelder. Het vocht kan natuurlijk vanuit de fundering ook verder doortrekken in je muren en wandconstructie. Hier kan het vocht je isolatiemateriaal aantasten, maar ook de houten skeletbouw. Hierdoor neemt je isolatiewaarde af en kan er houtrot ontstaan. Dit laatste tast ook de integriteit van je gebouw aan.

DPC FOLIE BOVEN KOZIJN PLAATSEN

DPC folie rondom je kozijn voorkomt dat optrekkend vocht en water van buitenaf schade aan je kozijn veroorzaakt. Dankzij de waterkerende en dampdichte eigenschappen van het materiaal, biedt deze bouwfolie een uitstekende bescherming tegen vocht. Het is dan ook een uitstekend product om je gebouw te beschermen tegen het vocht. DPC folie boven je kozijn leidt water weg dat in spouw komt. Het voorkomt dat het water niet weg kan, waardoor het vocht schade aan je kozijn kan toebrengen. Wil je deze DPC folie bij een stelkozijn gebruiken. Dat kan! Twijfel je over de juiste manier van plaatsen? Vraag dan geschikt bouwadvies in de bouwmarkt.

DPC folie bij metselwerk

Deze DPC folie wordt ook gebruikt bij metselwerk. Je kunt bijvoorbeeld een laag bouwfolie plaatsen tussen de eerste laag stenen en de tweede laag snelbouwstenen. Wil je DPC folie in je metselwerk goed gebruiken? Plaats dan de folie tussen twee lagen mortel. Doe je dit niet? Dan heb je een grotere kans op scheurtjes in de folie. Hierdoor gaat de dampdichte en waterkerende werking van de bouwfolie natuurlijk achteruit. Twijfel je over de juiste toepassing in je metselwerk? Laat je dan adviseren door een bouwexpert.

Wel of niet op een fundering?

DPC folie wel of niet in een fundering plaatsen? Het is een lastige vraag, die je van meerdere kanten kunt bekijken. Sommige mensen vinden het een vreemd idee om DPC folie op de fundering te plaatsen en daar direct op te metselen. Want staat je muur dan immers niet los op de bouwfolie? Echter, wanneer je geen DPC folie op je fundering plaatst, heb je een grote kans op optrekkend vocht in je muur. Ons advies? Neem contact op met een goede bouwexpert en leg je vraagstuk voor. Voor veel aannemers zal het niet de eerste keer zijn dat ze met dit dilemma worden geconfronteerd. Zij kunnen je precies vertellen wat je wel en niet moet doen.

EIGENSCHAPPEN

DPC folie heeft verschillende nuttige eigenschappen. Zoals is het allereerst dampdicht. Hierdoor heeft optrekkend vocht geen schijn van kans om zich door het materiaal heen omhoog te werken. Door de waterkerende werking van DPC folie boven je stelkozijn, voorkomt het ook dat vocht op je kozijn blijft staan. Een ander belangrijk punt is dat de bouwfolie rottingsvrij is. Het is daarbij een prettig materiaal om mee te werken, want het is soepel en buigzaam. Doordat de bouwfolie een gewafelde structuur heeft, is het makkelijker aan te brengen. Ook is het hierdoor beter bestand tegen schuif- en drukkrachten.

EEN VEELZIJDIGE BOUWFOLIE

Wil je nog meer eigenschappen weten voordat je de DPC folie gaat kopen? Dat kan. Het materiaal kan zeer hoog belast worden. Het is ook goed bestand tegen zuren en alkalische elementen. Deze kunnen niet alleen voorkomen in regenwater, of grondwater, maar ook in bouwmateriaal aangrenzend aan de folie. Het materiaal heeft een temperatuurbestendigheid tussen - 20 en + 80 graden Celsius. De bouwfolie is bovendien niet giftig en kan op verschillende manieren worden bevestigd. Het materiaal heeft verder een hoge scheurvastheid. DPC folie is niet Uv-bestendig. Wil je een vergelijkbaar product dat wel Uv-bestendig is? Kies dan voor EPDM rubberfolie.

AANDACHTSPUNTEN BIJ PLAATSEN

Bij Profipack geven we geen bouwadvies. Dit laten we namelijk graag aan de echte bouwexperts over. We kunnen je echter wel een paar kleine tips voor het plaatsen van DPC folie geven. Wil je bijvoorbeeld de DPC folie gebruiken op je metselwerk en werk je met snelbouwstenen? Dan kun je het materiaal direct plaatsen op de eerste laag stenen. Voor een goede werking is het wel van belang, dat je eerst een laag specie plaatst. Metselen op DPC folie kan immers prima. Plaats je DPC folie bij houtskeletbouw? Sluit dit skelet dan nooit op tussen twee lagen dampdichte folie. Die waterdamp moet immers toch uit je isolatiemateriaal en skelet kunnen trekken. Zo voorkom je houtrot en schimmel.

DPC FOLIE PRIJS

De DPC folie prijs is afhankelijk van de kwaliteit, breedte en dikte van de folie. Zo kun je dit product bij ons al kopen vanaf € 3,- per rol. Hierbij gaat het dan wel om een zeer smalle rol. De DPC folie prijs voor onze bredere rollen ligt dan ook iets hoger. Zo kun je bij ons DPC folie kopen met een breedte van 40 cm vanaf € 14,20 per rol. Let erop dat je bij het aanschaffen van dit product niet te zuinig tewerk gaat. Je kunt immers beter een product van uitstekende kwaliteit kopen voor een iets hogere prijs, dan dat je een paar euro’s bespaart en een slecht product in handen hebt.

DPC FOLIE KOPEN

Bij Profipack kun je DPC folie kopen van goede kwaliteit voor een scherpe prijs. Het materiaal heeft uitstekende waterkerende en dampdichte eigenschappen en is geschikt voor funderingen, kozijnen en metselwerk. Wil je jouw DPC bouwfolie kopen bij ons en snel in huis hebben? Plaats je bestelling dan op een werkdag voor 16:00 uur en wij versturen deze dezelfde dag nog. Heb je jouw product echt vandaag nog nodig voor een belangrijke klus? Bel dan even met onze klantenservice. Hebben wij het product op voorraad? Dan kun je de DPC folie voor je fundering, kozijn of metselwerking bij ons op locatie ophalen. Een perfecte oplossing voor dringende gevallen en dan bespaar je ook nog eens op verzendkosten.

DPC folie is geschikt voor funderingen, kozijnaansluitingen en muurlateisen. DPC folie houdt weersinvloeden van buitenaf tegen. Bij het plaatsten van DPC folie moet er rekening worden gehouden dat de folie niet UV bestand is. Dit betekent dat de folie niet langdurig blootgesteld kan worden aan zonlicht.

DPC folie wordt vooral ingezet bij muurlateien, kozijnaansluitingen en funderingen. De folie houdt namelijk de weersinvloeden van buitenaf tegen. Daarnaast is de folie ook nog eens waterdicht en vochtwerend.

De DPC folie is makkelijk te gebruiken. De folie is namelijk goed te snijden op maat met een stanlymes. De folie is goed en makkelijk te verwerken. 

Profitip: zorg dat de folie niet te strak verwerkt wordt, het kan namelijk dat de folie nog gaat krimpen.