Afdekfolie: wat is het?

Afdekfolie is een type plastic materiaal dat ontworpen is om iets af te dekken, zoals de naam al doet vermoeden. Dit product wordt veel gebruikt tijdens kluswerkzaamheden en verhuizingen om oppervlakken te beschermen en onbeschadigd te houden. Het is een onmisbaar product in elk huishouden, of je nu een grote verbouwing uitvoert of slechts een enkele wand verft. Het afdekfolie biedt een beschermende werking en kan gebruikt worden om je vloeren, wanden en meubels schoon te houden. 

Afdekfolie staat ook wel bekend onder verschillende namen, zoals schildersfolie, stucfolie en afdekplastic. De dikte van de folies wordt uitgedrukt in "my", waarbij een hoger getal duidt op een dikkere soort. Welke dikte voor jouw klus het meest geschikt is, hangt af van de specifieke behoeften. Om je op weg te helpen, is hieronder meer informatie over het gebruik van afdekfolie te vinden. 

Lees ook: "Wanneer schilderstape verwijderen"

Diverse soorten afdekfolie

Er bestaan verschillende soorten afdekfolie, elk met hun eigen kenmerken en geschikt voor specifieke doeleinden. De afdekfolies zijn gemaakt van HDPE, LDPE, PE en VCI. Hieronder worden de verschillende soorten afdekfolie verder toegelicht om het gemakkelijker te maken om het juiste type afdekfolie te kiezen. 

  • Zelfklevende afdekfolie is een type afdekfolie dat geschikt is om op de vloer te leggen. Dit biedt bescherming tegen vuil, vocht en mogelijke beschadigingen. Er is onderscheid tussen afdekfolie voor een harde ondergrond, zoals steen of hout, en voor een zachte ondergrond, zoals vloerbedekking. 
  • HDPE stucfolie is afdekfolie die speciaal is ontworpen voor meubels. Het is ideaal om te gebruiken tijdens het verbouwen om je meubels stofvrij te houden of als bescherming tegen verfspetters. Het kan ook worden gebruikt om wanden te beschermen. 
  • Als je op zoek bent naar afdekfolie voor de buitenkant van je huis of pand, dan heb je afdekfolie nodig voor daken of gevels. Dit type afdekfolie is sterk en bestand tegen weersinvloeden, waardoor waterdicht afschermen geen probleem is. PE-folie is bijvoorbeeld geschikt om bouwmateriaal af te dekken en kan ook als tijdelijke vorm van beglazing worden gebruikt. 
  • Corrosiewerende afdekfolie is een type afdekfolie dat geschikt is om waterdicht af te schermen. Deze folie is gemaakt van VCI en biedt een uitstekende bescherming tegen vocht en roestvorming. 

Tot slot is er LDPE-folie, die zowel geschikt is als afdekfolie als inpakfolie. Dit type afdekfolie is verkrijgbaar op rol, wat het gemakkelijk maakt om de folie af te scheuren op de gewenste lengte.

Diverse toepassingen van afdekfolie

Bovenstaand zijn al verschillende toepassingen van afdekfolie besproken, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden waarbij het gebruik van afdekfolie op rol gewenst is. Het is belangrijk om bij elke klus te kijken naar wat voor soort folie je precies nodig hebt. Moet het sterk zijn en wat is de gewenste breedte? Moet het beschermen tegen vocht of alleen tegen stof en vuil? Niet elke folie is immers geschikt voor gebruik buiten.

Verschillende kwaliteiten

Er bestaan verschillende typen afdekfolie met elk hun eigen kenmerken en doeleinden. Het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de folie en of deze bestand is tegen vocht en andere vloeistoffen. Er bestaat een belangrijk verschil tussen stucfolie en stucloper. Stucfolie is in verschillende diktes verkrijgbaar, waardoor de ene folie wel geschikt is om overheen te lopen en de andere niet. Stucloper, gemaakt van een stevige papiersoort, is ook verkrijgbaar in onze webshop voor verpakkingsmateriaal. Bij het kopen van afdekfolie is het ook belangrijk om te kijken naar de schokabsorberende werking. Zelfklevende afdekvlies is bijvoorbeeld geschikt voor dit doel.

Duurzaam afdekfolie

Bij Profipack staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom zijn veel van onze producten geschikt voor hergebruik en recycling. Als je op zoek bent naar materiaal dat gemakkelijk hergebruikt kan worden, is zelfklevende afdekvlies opnieuw een goede keuze. Dit materiaal heeft een hoog absorptievermogen en is stevig genoeg om te verplaatsen. Maar hoe zit het met plastic afdekfolies? Een folie die bijvoorbeeld is gebruikt bij het schilderen of stucwerk is over het algemeen niet geschikt voor hergebruik door consumenten. Als je de folie echter hebt gebruikt om meubels af te dekken en deze nog steeds schoon en droog is, kun je deze meestal nog wel hergebruiken. In de meeste andere gevallen kiezen we voor milieuvriendelijke materialen, zoals folie gemaakt van PE-materiaal, dat volledig recyclebaar is. Wil je afdekfolie kopen met een langere levensduur? Kies dan voor een folie met een hogere micronwaarde. De dikte van het materiaal zorgt er namelijk voor dat het product langer meegaat.

Koop afdekfolie bij Profipack

Of je nu op zoek bent naar zelfklevende afdekfolie voor schilderwerk of het waterdicht afdekken van ramen en deuren, bij Profipack vind je altijd wat je nodig hebt. We bieden folies in verschillende lengtes, breedtes en diktes, geschikt voor elke toepassing. Bovendien zijn onze prijzen zeer betaalbaar en bieden we een klantgerichte service. Bestellingen die op werkdagen vóór 16:00 uur worden geplaatst, worden dezelfde werkdag nog verzonden.

Zoals de naam al zegt is afdekfolie bedoeld om jouw meubels, dak, gevel, vloer of wanden af te dekken. Naast dat er verschillende maten afdekfolie zijn, biedt Profipack ook verschillende diktes folie aan. Deze folie zijn tussen de 7my en 200my dik. Met de afdekfolie van 7my dik bescherm je jouw meubels tijdens de verbouwing. Met de afdekfolie van 200my, dek jij jouw wand, gevel of dak af. Door de verschillende soorten afdekfolie bescherm je jouw huis tegen stuc, stof en verf.

Profipack biedt verschillende soorten afdekfolies voor verschillende doeleindes aan. Naast zelfklevende afdekfolie, afdekfolie voor een harde ondergrond, afdekfolie voor zachte ondergrond, afdekfolie een meubels, bieden ze namelijk ook afdekfolie voor daken, afdekfolie voor gevels en corrosiewerende afdekfolie.

Profipack biedt afdekfolie gemaakt van LDPE, PE, VCI en HDPE aan. VCI wordt gebruikt om metaal af te dekken. Het beschermt jouw metaal namelijk niet alleen tegen vocht en vuil, maar het zorgt er ook voor dat jouw metaal niet gaat roesten.

Al afdekfolies die door Profipack worden aangeboden zijn waterafstotend. De afdekfolies beschermen jouw vloer, meubels, dak, gevel en wanden tegen vuil, verf en vocht.

Stucloper is bedoeld om een vloer te beschermen tegen verf en stuc. Daarnaast bestaat stucloper uit erg stevig materiaal, waardoor er op gelopen kan worden. 

Stucfolie bestaat uit plastic en is er in verschillende diktes. Zo zijn er stucfolies die dik genoeg zijn om op te lopen. Andere stucfolies zijn alleen bedoeld om jouw wanden of meubels mee af te dekken.