Wat is een afdekzeil?

Een afdekzeil is simpelweg een zeil waar je iets voor korte of lange tijd mee afdekt. Eigenlijk is het, wat de naam al doet vermoeden. Met een afdekzeil kun je onder meer haardhout afdekken, maar ook stro, boten en tuinmeubels. Doordat het product zoveel toepassingen heeft, is het eigenlijk altijd nuttig om er een aantal van in huis te hebben. Het product heeft bijna net zoveel namen als toepassingen. Zo wordt het ook wel dekzeil, dekkleed of bouwzeil genoemd. Het ene afdekzeil is echter het andere niet. Op deze pagina vertellen we je graag wat over de verschillende soorten, de toepassingen en voordelen van dit mooie product.

welke soorten afdekzeil zijn er allemaal?

Heb je even? Er zijn namelijk afdekzeilen voor boten, tafels, aanhangwagens of remorken, vrachtwagens en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Om het iets simpeler te maken focussen wij ons met dit verhaal op twee soorten; PVC afdekzeil en PE afdekzeil. Eigenlijk hebben deze twee soorten, twee grote verschillen. Om het kort samen te vatten; de variant van PVC is van betere kwaliteit, gaat langer mee, maar is daardoor wel duurder. Het PE afdekzeil is daarbij weer van iets lagere kwaliteit en kun je ook minder lang en frequent gebruiken. De PE-variant heeft echter één groot voordeel; het is vele malen goedkoper dan de PVC-variant. Dat is waarom PE afdekzeil in veel gevallen de juiste keuze is.

Het goedkope, maar stevige PE afdekzeil

Bij Profipack hebben we een groot assortiment aan PE afdekzeil. Maar wat is PE eigenlijk? PE is een veelgebruikte soort kunststof en voluit schrijf je het als polyetheen. Het materiaal verkrijgt zijn stevigheid doordat de kunststof geweven is. De PE dekzeilen hebben meerdere mooie eigenschappen. Zo zijn ze waterdicht, simpel en snel op te vouwen, erg licht én een stuk goedkoper dan de afdekzeilen van PVC. Ze zijn daarbij sterk en waaien niet snel stuk. Ze zijn echter niet geschikt om objecten voor een langere tijd mee af te dekken. Zeker wanneer het PE dekzeil buiten ligt, heeft het veel te lijden onder weer en wind.

PE AFDEKZEIL DE BETERE OPTIE

In veel gevallen blijft PE afdekzeil vanwege de aantrekkelijkere prijs de betere optie. Zeker wanneer je het materiaal voor slechts korte tijd gebruikt. Om deze reden worden dekzeilen ook veel gebruikt tijdens een verbouwing, om bijvoorbeeld bouwmateriaal mee af te dekken. Je zit immers niet jarenlang in een verbouwing (tenzij je jouw man hebt opgegeven voor "Help mijn man is klusser" .) Het PE dekzeil is daarbij waterdicht, dus ook buiten blijven je spullen droog. De producten zijn extra stevig doordat ze rondom om een gelaste zoom hebben. Deze is versterkt met PP koord.

Lees ook: "Hoe plan ik een geslaagde verbouwing?"

HOE LANG GAAT PE DEKZEIL MEE?

Het antwoord op deze vraag is compleet afhankelijk van hoe én waar je het PE dekzeil gebruikt. Gebruik je het slechts sporadisch en vooral binnen? Dan kan een goed PE afdekzeil zo enkele jaren meegaan. Ben je echter van plan om het product intensief én buiten te gebruiken? Dan kan het product na 6 maanden al heel wat slijtagesporen vertonen. PE dekzeil heeft nu eenmaal meer te lijden wanneer het wordt blootgesteld aan UV-straling, regen en wind. Wil je dus iets voor echt een langere tijd, meer dan vier maanden, buiten opslaan? Dan raden wij aan om naar een PVC-variant te gaan kijken.

PE AFDEKZEIL IN VERSCHILLENDE KWALITEITEN

PE dekzeil vind je in verschillende kwaliteiten. De kwaliteit wordt onder meer bepaald door het aantal gram per m2. Zo zijn onze standaard dekzeilen 100 mg2. Deze soort is vergelijkbaar met de kwaliteit die je in de meeste bouwmarkten kan vinden. Er is echter ook afdekzeil op de markt van wel 250 mg2. Dit product wordt veel gebruikt in de bouw, onder meer om daken af te dekken. Hierbij kun je vaak kiezen uit een product dat UV-bestendig is, zodat het ook buiten langer meegaat. Naast het feit dat de zwaardere varianten veel in de bouw worden gebruikt, zie je dit product ook terug bij boeren en in de tuinbouw.

Bij Profipack is het ook mogelijk om afdekzeil van zwaardere kwaliteit te bestellen. Neem hiervoor contact op met onze verkoopexperts.

VERSCHILLENDE TOEPASSINGEN AFDEKZEIL

Afdekzeil heeft verschillende toepassingen. Zo kan het gebruikt worden tijdens een verbouwing, maar ook voor het afdekken van hout, de lading van een aanhangwagen of tijdens een kampeertrip. We nemen je even mee in een aantal belangrijke toepassingen van afdekzeil.

EEN DEKZEIL TIJDENS JE VERBOUWING

Het dekzeil is tijdens de verbouwing of de bouw van een huis een onmisbare partner. Zo kun je er bouwmateriaal mee afdekken tegen de regen, maar ook binnen kun je er bijvoorbeeld meubels mee afdekken. Tijdens een verbouwing kun je natuurlijk ook kiezen voor plastiek afdekfolie, maar een PE dekzeil heeft wel veel voordelen. Zo is het materiaal natuurlijk een stuk steviger en zal het minder snel opwaaien. Daarbij is het product ook perfect meerdere malen te gebruiken én schoon te maken. Je kunt met een afdekzeil daarbij ook perfect tijdelijk ruimtes afdichten om de warmte binnen te houden. Klinkt goed, niet? Zeker wanneer je bijvoorbeeld in de winter aan het klussen gaat.

AFDEKZEIL REMORK

Wanneer je regelmatig op de weg gaat met een remork, weet je dat je niet zomaar met een onbedekte lading de weg op mag. Tijdens de autorit kan de lading namelijk van de aanhangwagen vallen of vliegen. Om dit te voorkomen kun je onder meer gebruikmaken van remork afdekzeil. Het gebruik van een afdekzeil op je aanhangwagen, voorkomt dat lading van de wagen valt. Het gebruik hiervan kent echter nog meerdere voordelen. Zo blijft je lading tijdens de autorit ook schoon en droog. Zo is een waterdicht afdekzeil op je remork een oplossing, wanneer je gaat verhuizen tijdens een regenbui. Zo weet je zeker dat al je huisraad netjes en droog aankomt.

AFDEKZEIL AANHANGWAGEN TIJDENS OPSLAG

Ook wanneer je aanhangwagen stilstaat, is een afdekzeil op je remork geen overbodige luxe. Door je aanhangwagentje af te dekken tijdens stilstand, blijft de binnenkant goed droog. Hierdoor gaat de aanhangwagen een stuk langer mee. Daarbij voorkomt het dat bijvoorbeeld matrassen nat worden wanneer je ze inlaadt. Ook voorkom je met een aanhangwagen afdekzeil een hoop rommel, zoals bladeren en takken, in je transportmiddel.

EEN AFDEKZEIL TIJDENS HET KAMPEREN

Een ideaal moment wanneer je een afdekzeil kunt gebruiken, is tijdens het kamperen. Zo kun je er een tijdelijke overkapping mee maken, je kunt het gebruiken als onderzeil in de voortent, of als een windscherm. Heb je een luxe barbecue? Gebruik dan een afdekzeil om deze te beschermen tegen de regen. Eigenlijk kan een goed dekzeil niet ontbreken in het assortiment van een echte kampeerder. Er zijn ook speciale afdekzeilen in camouflagekleuren, welke ideaal zijn wanneer je op een natuurcamping staat.

EEN AFDEKZEIL OM ZAKEN MEE AF TE DEKKEN

Afdekzeil heeft zoveel toepassingen, dat we in principe nog wel even door kunnen gaan met ze op te noemen. Zo zou je er ook nog tijdelijk een boot mee kunnen afdekken, de grond in je moestuin mee kunnen voorverwarmen, je tuinset mee kunnen afdekken of je zandbak. Ons advies is in ieder geval om altijd een paar dekzeilen op voorraad te hebben, zodat je er in veel verschillende situaties beroep op kunt doen. Zo is het ook nooit een overbodige luxe om een extra zeiltje in je auto te hebben.

AFDEKZEIL MET RINGEN

Bij het kopen van een afdekzeil moet je letten op meerdere dingen. Onze gouden tip? Kies voor een afdekzeil met ringen. Dankzij deze ringen kun je het product namelijk goed vastzetten. Zo kun je een afdekzeil met ringen goed gebruiken op een aanhangwagen. Je kunt een touw door de ogen halen om deze vervolgens vast te zetten aan de emork. Je kunt verder ook nog gebruikmaken van spanrubbers of een elastisch koord om het zeil vast te zetten. Ook wanneer je op zoek bent naar materiaal voor een tijdelijke overkapping op een camping, is een afdekzeil met ringen echt een oplossing.

VERSCHILLENDE KLEUREN AFDEKZEIL

Bij Profipack hebben we verschillende kleuren afdekzeil in ons assortiment. Zo kun je bij ons onder meer kiezen uit witte, groene en zwarte afdekzeilen. Voor verschillende toepassingen, kun je soms beter een andere kleur gebruiken. We zullen het kort even hebben over de verschillende kleuren in ons assortiment en de verschillende toepassingen. Zit jouw kleur er niet tussen? Neem dan even contact op met onze verpakkingsexperts om te kijken of we wat meer voor jou kunnen betekenen.

ZWART AFDEKZEIL VOOR FESTIVALS

De meest populaire variant in ons assortiment is zwart afdekzeil. Het is natuurlijk een mooie neutrale kleur, maar de kleur kan ook erg nuttig zijn. Zo wordt zwart afdekzeil gebruikt bij bouwterreinen om het bouwterrein af te schermen tegen nieuwsgierige ogen. Ze worden ook gebruikt bij festivals. Het wordt dan ook wel hekzeil genoemd. Dit zwarte afdekzeil zorgt er daarnaast ook voor dat het festivalterrein wat meer beschut is tegen wind. Zwart materiaal warmt daarnaast natuurlijk erg snel op door de zon. Om deze reden kun je dit product ook gebruiken om bijvoorbeeld de grond voor te verwarmen in de moestuin.

AFDEKZEIL WIT TEGEN DE WARMTE

Een groot voordeel van wit afdekzeil is dat het warmte afstoot. Om deze reden kun je het goed buiten gebruiken om gevoelige producten mee af te dekken. Het product wordt ook door particulieren gebruikt tijdens tuinfeesten voor wat meer privacy. Doordat het materiaal wit is, stoot het warmte af, en wordt het ook niet te warm in de tuin. Gaat het regenen? Dan kan een afdekzeil dat wit is, ook prima worden gebruikt om te dienen als tijdelijke overkapping. Zo valt je feestje niet bij een regenbui in het water. Een groot voordeel bij onze producten zijn de aluminium ringen, waardoor je het zeil goed kan ophangen.

MEUBELS AFDEKKEN MET WIT AFDEKZEIL

Ook bij het afdekken van bijvoorbeeld houten tuinmeubels is een wit afdekzeil een goede oplossing. Wanneer je voor een andere kleur afdekzeil kiest, kan de warmte onder het materiaal erg oplopen. Dit kan er toe leiden dat houten meubels vervormen of dat de kleur gaat vervagen. Gebruik om dit te voorkomen buiten dan ook altijd een afdekzeil dat wit is.

AFDEKZEIL GROEN IN DE TUIN OF OP DE CAMPING

Een groen afdekzeil heeft een prettige kleur die goed opgaat in een groene omgeving. Om deze reden wordt dit product dan ook regelmatig gebruikt in de tuin. Een groen afdekzeil kleurt nu eenmaal een stuk aangenamer in de tuin dan een oranje variant, of niet? Ook tijdens het kamperen komen groene afdekzeilen goed van pas. Zeker wanneer je in een bosrijke omgeving gaat kamperen, gaat dit product mooi op in de omgeving. Er zijn ook speciale dekzeilen in camouflagekleuren. Deze zijn ideaal wanneer je bijvoorbeeld wild gaat spotten in het bos en een hide-out wilt maken. Ook zijn ze bijzonder prettig wanneer je een tijdelijk overkapping wilt maken tijdens het vissen.

AFDEKZEIL IN VERSCHILLENDE AFMETINGEN

Afdekzeil hebben we bij Profipack in 5 verschillende formaten. Wil je slechts een klein object tijdelijk afdekken? Kies dan voor onze variant van 2 x 3 meter. Hiermee kan je een oppervlakte afdekken van 6m2. Moet je de vloer van een bijzonder grote ruimte afdichten? Kies dan voor ons dekzeil van 8 x 10 meter met een oppervlakte van 80m2. Tussen deze formaten hebben we nog meer producten met andere afmetingen zitten. Zit jouw formaat er niet bij? Bel dan even met onze klantenservice en we gaan voor jou op zoek naar de juiste afmetingen.

HET AFDEKZEIL 300 X 200 CM

Een van de meeste populaire producten in ons assortiment is het afdekzeil 300 x 200 cm. En dat is niet zonder reden. In veel gevallen heb je namelijk niet heel veel vierkante meters nodig om een klein object af te dekken. Met het afdekzeil 300 x 200 cm kun je bijvoorbeeld prima een kleine tuinstoel afdekken. Ook kun je zo’n klein zeil prima gebruiken als onderzeil bij een tent, of als kluszeil. Dankzij zijn kleine formaat, neemt het product ook er weinig opslagruimte in. Zo kun je een afdekzeil 300 x 200 cm prima meenemen in de caravan, of achterin de auto.

DE VOORDELEN VAN EEN GROOT AFDEKZEIL

Bij Profipack hebben we meerdere grote afdekzeilen. Het grootste exemplaar in ons assortiment heeft een oppervlakte van 80m2 en is groot genoeg om de vloer van een kleine zaal mee te bedekken. Met een groot afdekzeil kun je gewoonweg meer kanten op. Wanneer je iets gaat afdekken, heb je immers liever iets meer materiaal over, dan minder. Een groot afdekzeil kun je daarbij ook dubbelvouwen, waardoor je het ook kun gebruiken om kleinere objecten mee af te dekken.

EEN GROOT AFDEKZEIL TIJDENS HET KAMPEREN

Een groot afdekzeil is daarnaast ook altijd erg handig tijdens het kamperen. Je kunt het zeil namelijk onder je tent leggen, zodat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over water onder je tent. Een groot dekzeil kun je bovendien ook gebruiken als windscherm of als tijdelijke overkapping. Heb je een feestje in de tuin en komt er een regenbui aan? Ook dan is een groot afdekzeil een oplossing. Je spant het kleed tussen een aantal palen met een stel touwen en je hebt een prima, waterdichte overkapping.

goedkoop afdekzeil

Bij Profipack kun je terecht voor stevig, maar goedkoop afdekzeil van polyetheen. Dankzij goede connecties in binnen- en buitenland, kunnen wij onze producten goedkoop inkopen, zonder in te boeten op de kwaliteit van het product. Hierdoor heb je altijd goedkoop afdekzeil van goede kwaliteit in huis. In veel gevallen is een zeer duur afdekzeil ook niet nodig. Zo gebruik je het materiaal soms maar enkele keren per jaar, of voor een zeer korte periode. In dat geval kun je beter gaan voor het goedkopere product. Je koopt immers toch ook geen Mercedes om er maar enkele keren per jaar in te rijden?

AFDEKZEIL KOPEN BIJ PROFIPACK

Wil je afdekzeil kopen van goede kwaliteit, maar niet teveel betalen? Dan moet je bij Profipack zijn. Door bij Profipack afdekzeil te kopen, weet je zeker dat jouw producten optimaal worden beschermd. Bij Profipack kun je kiezen uit verschillende formaten, kleuren en kwaliteiten. Als professionele speler in de wereld van verpakkingsmaterialen, hebben wij kwaliteit hoog in het vaandel staan. Hierdoor kun je ook bij het bestellen van afdekzeil rekenen op een uitstekende kwaliteit. Plaats je op een werkdag een bestelling voor 16:00 uur? Dan versturen wij jouw bestelling diezelfde dag nog. 

Lees ook: "Je vloer afdekken tijdens het schilderen en stucen"

Naast dekzeil, hebben we bij Profipack nog een zeer compleet assortiment aan bouwmaterialen. Zo kun je bij ons onder meer terecht voor bouwfoliebig bags en puinzakken.

De afdekzeilen gemaakt van PE zijn waterdicht. De afdekzeilen zijn hierdoor geschikt om producten te beschermen tegen de regen. Zo kan je het afdekzeil gebruiken als tijdelijke overkapping. Door het zeil te spannen, bescherm je jouw visite tegen de regen tijdens de BBQ.

Afdekzeilen kunnen voor veel verschillende doeleindes gebruikt worden. Zo worden er vooral bouwmaterialen mee afgedekt. Tevens kan het worden als tijdelijke overkapping, onderzeil van je tent of om een vloer mee af te dekken.

De gebruiksduur van een afdekzeil is afhankelijk van in welke omstandigheden het afdekziel wordt gebruikt. Het zeil bestaat uit PE, het kan bij binnen gebruik enkele jaren meegaan. Wordt het zeil buiten in weer en wind en in de felle zon gebruikt? Dan zal de kwaliteit sneller achteruitlopen.