Gevaarlijke producten verpakken met UN dozen

Stoffen die gevaarlijk zijn, mag je niet zomaar op transport doen. Allereerst is er het nodige papierwerk dat je moet invullen, maar je moet ook gebruikmaken van speciale kartonnen dozen. Dit zijn UN dozen, ook wel UN gekeurde dozen genoemd. De UN staat voor het feit dat deze dozen het keurmerk van de United Nations hebben. De kartonnen UN dozen zijn uitermate robuust en over het algemeen gemaakt van twee of drie lagen golfkarton. Hierdoor zijn ze uitermate stevig. Met deze dozen mag je legaal gevaarlijke stoffen vervoeren via de weg, luchtvaart, zeevaart, binnenvaart, en per spoor.

4GV packaging, wat is het?

Bij UN dozen kun je eigenlijk uit twee types dozen kiezen: 4G dozen en 4GV dozen. Bij het laatste type doos spreken we vanwege deze letters ook wel over 4GV packaging. Dat is allemaal goed en wel, maar waar staan deze twee letters voor? De G staat voor de buiten verpakking van karton. De V staat voor de binnenverpakking. Er zit een groot verschil tussen de twee types dozen. Zo mag je bij een 4GV packaging doos verschillende binnenverpakkingen gebruiken. Dit komt doordat deze UN dozen zijn getest met zeer broze binnenverpakkingen. Hierdoor hoef jij jezelf in minder bochten te wringen dan bij een 4G doos.

4G dozen mag je namelijk alleen gebruiken met dezelfde binnenverpakking, als waarmee de doos is getest. Heb jij bijvoorbeeld een 4G doos, die is getest met een glazen binnenverpakking? Dan mag je deze doos alleen gebruiken met die specifieke soort binnenverpakking. Bij Profipack verkopen wij alleen de 4GV UN dozen. Je kunt dus gebruikmaken van verschillende binnenverpakkingen.

Gevaarlijke stoffen verpakken

Welke gevaarlijke stoffen mag ik vervoeren met UN dozen? Dat zijn er nogal wat. Voor het gemak benoemen wij de groepen stoffen die je met UN gekeurde dozen mag vervoeren. Alle gevaarlijke stoffen uit verpakkingsgroepen 1, 2 en 3 mag je vervoeren met UN dozen. De eerste verpakkingsgroep bestaat uit zeer gevaarlijke stoffen. De tweede verpakkingsgroep bestaat uit gevaarlijke stoffen en de derde verpakkingsgroep bevat stoffen die minder gevaarlijk zijn. Let altijd goed op dat de stoffen die je wilt transporteren onder één van die verpakkingsgroepen vallen.

In ons assortiment kun je bij de productspecificaties precies zien tot hoeveel kg je de doos mag beladen. Let op dat dit inclusief het opvulmateriaal is. Je kunt bij Profipack kiezen uit verschillende maten UN dozen. Zo hebben we zeer grote dozen, maar ook kleinere. Dankzij het ruime assortiment, zit er altijd wel een doos tussen die past bij jouw behoeften.Hoe tape ik de UN dozen dicht?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kun je een UN doos maar beter zo goed mogelijk afsluiten. UN dozen kun je dan ook niet gewoon dichttapen met een normale verpakkingstape. Nee, hiervoor heb je een versterkte tape nodig; filament tape. Dit soort tape is versterkt met glasvezeldraden. Dankzij deze versterking van glasvezeldraden heeft filament tape een zeer goede trekvastheid en is hij enorm sterk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je UN gekeurde dozen bij een schok openspringen. De tape heeft ook een goede lijmlaag, waardoor hij goed blijft plakken op het karton van je verpakkingen.

Lees ook: "UN dozen voor gevaarlijke stoffen, van verpakken tot transport"

Bij Profipack verkopen wij twee soorten filament tape: je hebt de lengte versterkte tape en de kruislings versterkte tape. Beiden zijn geschikt om je UN dozen mee dicht te tapen. De kruislings versterkte tape, is steviger dan de lengte versterkte tape. Om de tape goed te verwerken, maak je gebruik van een filament tape dispenser.

Het opvulmateriaal voor UN gekeurde dozen

Ook in UN gekeurde dozen kan een goed opvulmateriaal natuurlijk niet ontbreken. Het is daarbij zelfs verplicht in veel gevallen. Er kleven immers veel gevaren aan het niet gebruiken van opvulmateriaal. Zo kunnen producten gaan schuiven in de UN doos waardoor ze kunnen gaan beschadigen. Door een beschadiging kan een fles bijvoorbeeld kapot gaan, waardoor hij kan gaan lekken. Bij Profipack verkopen we speciaal voor UN dozen vermiculite opvulmateriaal. Het is een uiterst goed opvulmateriaal voor UN gekeurde dozen. Allereerst heeft het een hoog absorptievermogen, maar daarnaast is het ook zeer brandbestendig.

Lees ook: "Battle of the tapes: papier, PVC of PP?"

Voor het sluiten van UN dozen gebruik je filament tape. Let op, dat in veel gevallen het gebruik van deze tape ook verplicht is. Een filament tape is uitermate sterk en heeft een hoge trekvastheid. Dit komt doordat de speciale tape versterkt is met glasvezeldraden. Dit kan zowel in de lengte, als kruislings.

Vermulicite opvulmateriaal gebruik je om loze ruimtes in UN gekeurde dozen op te vullen. Dit materiaal is niet brandbaar, werkt goed schokabsorberend en heeft een uitstekend absorberend vermogen.