Koeldozen: hoe werkt het?

Een koeldoos van karton die plasticvrij is? Houdt die je producten goed koel? Jazeker! Deze koeldozen zijn namelijkvoor 100% gemaakt van papierpulp. En wist je dat papier enorm goede isolerende eigenschappen heeft? Zo worden papiervlokken gebruikt in de bouw als isolatiemateriaal. Iets wat ook erg goed isoleert is stilstaande lucht. Deze koeldozen combineren papier en lucht op een uiterst slimme manier. Allereerst isoleren de buitenwanden goed. Deze zijn namelijk gemaakt van laagjes karton waar lucht tussen zit.

Wat dit product pas écht goed isoleert zijn de isolatieplaten met 32 lagen cellulose. Deze laagjes van papier in combinatie met de lucht ertussen, zorgen voor een uitstekende temperatuurbuffer. In combinatie met een koelelement, blijven je producten lekker koud.

Profiweetje: door de juiste hoeveelheid koelelementen te gebruiken, kun je met dit product ook bevroren producten verzenden. Lees verderop meer!

Isothermische dozen die tot 48 uur koelen

De isolatieplaten kun je in de kartonnen doos plaatsen zodat jouw producten compleet omringd zijn door isolatiemateriaal. Hierdoor blijven je producten in de koeldoos goed koel. Hoe koel horen wij je vragen? De isothermische koeldozen zijn op verschillende manieren getest in klimaatkamers en in de praktijk. De ervaring leert dat de isothermische dozen producten zeker tot 48 uur koel kunnen houden, tot een temperatuur van 7 graden in combinatie met een koelelement.

Voor wie is deze isothermische doos?

Een temperatuur tot 7 graden is voldoende voor verse producten, zoals kaas, vis, vlees en groenten. De koeldozen zijn dus ideaal voor leveranciers van verse producten, zoals slagers, groenteboeren en kaasboeren. Met een koeldoos kunnen zij bestellingen van klanten tot aan de deur koel bezorgen. Ook leveranciers van maaltijdboxen zoals Hello Fresh, kunnen veel baat hebben bij het gebruik van deze isothermische dozen.

Profitip: ga je naar de camping of lekker picknicken? Ook dan kan deze isothermische doos een uitkomst bieden!

Isothermische dozen voor medicatie

Met een isothermische doos weet je altijd zeker dat producten vers bij klanten aankomen. Ook als de dozen een tijdje in de brandende zon staan. Handig toch? Niemand heeft immers zin in bedorven, stinkende kaas of wel? Ook voor diverse farmaceutische producten en medicatie, is het belangrijk om deze koel te houden tijdens transport. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde crèmes. Hiervoor kunnen de dozen ook worden gebruikt.

Hoe houd je een koeldoos koud?

Met deze isothermische dozen kun je gekoelde producten versturen zonder koelelementen te gebruiken. Dit is een vorm van passieve koeling, waarbij je vooral vertrouwt op de isolerende eigenschappen van het product om je goederen koel te houden. Een koelelement zorgt er echter voor dat de temperatuur in de isothermische doos eerst snel daalt en vervolgens langzaam stijgt. Dit is een vorm van actieve koeling. Als je ervoor kiest om geen koelelementen te gebruiken, zal de temperatuur van de producten direct en constant gaan stijgen.

Koeldozen: welke koelelementen gebruik je?

In de isothermische doos kun je diverse producten als koelelement gebruiken, zoals standaard gelpacks of droogijs. Wij raden echter duurzame gelpacks aan van kraftpapier. Deze gelpacks zijn gemaakt van duurzaam kraftpapier en een gel op waterbasis. Dit past goed bij het duurzame karakter van de isothermische koeldoos. De gelpacks zijn herbruikbaar. Wanneer een pack toch onverhoopt stukgaat, kun je deze gewoon bij het restafval gooien. De gelpacks vervuilen het restafval veel minder dan standaard gelpacks. Het is ook mogelijk om het gelpack compleet te scheiden: het kraftpapier gaat bij het oud papier, het plastic binnenlaagje bij het plastic en de gel spoel je door de gootsteen.

Let op: voor een optimale werking is het belangrijk om de koelpacks drie dagen van tevoren in de vriezer te leggen. De grotere gelpacks bieden in de koeldoos een langere koeling, omdat het langer duurt voordat ze compleet tot de kern ontdooit zijn.

Hoeveel gelpacks per isothermische doos?

Maar hoeveel gelpacks moet je dan gebruiken in een isothermische doos? Wij raden over het algemeen aan om per kilo gekoeld product, 15 tot 20% aan gelpacks te gebruiken. Hierbij blijven de meeste producten in een isothermische doos zeker 48 uur koel. Door echter te experimenteren met meerdere gelpacks, kun je deze tijd verlengen en de temperatuur lager houden. Wij raden wel altijd een praktijktest aan, voordat je begint met het verschepen van grote ladingen.

Profitip :door de koeldoos zoveel mogelijk op te vullen, blijven de producten langer gekoeld. Zo kun je loze ruimte opvullen met duurzaam opvulmateriaal van papier.

Kun je met koeldozen bevroren producten versturen?

Deze koeldozen zijn in eerste instantie gemaakt voor het koelhouden van producten tot een temperatuur van 7 graden. Het is echter wel mogelijk om met de juiste hoeveelheid koelelementen ook bevroren producten in de isothermische dozen te versturen. Hierbij is echter wel een praktijktest vereist. Wil je niet experimenteren, maar gewoon gelijk de juiste koeldoos? Neem dan even contact op met onze klantenservice. Zij vertellen je graag meer over onze speciale koeldozen van karton voor bevroren voedsel. In deze dozen is de dikte van de isolatieplaten verdubbelt naar 40 mm. Deze dikte is de standaarddikte voor EPS koeldozen voor bevroren goederen.

Kiezen voor duurzame koeldozen

Onze koeldozen van karton zijn op veel vlakken vergelijkbaar met de standaard tempex- of EPS dozen. Tijdens de ontwikkelingsfase is er rekening mee gehouden dat de kartonnen koeldoos dezelfde eigenschappen heeft als een standaard tempex doos. Zo zijn de kartonnen koeldozen allereerst erg stevig. Ze zijn gemaakt van karton met een enkele golf. De extra stevigheid van de doos komt door de twee losse isolatieplaten. Het papier daarin functioneert ook nog eens als schokdemper. De koeldozen hebben verder vergelijkbare prijzen en isolatie-eigenschappen. Maar waarom kiezen voor een kartonnen product in plaats van een tempex doos? Vanwege duurzaamheid!

Niet zo duurzame isothermische dozen

EPS- of tempex dozen worden gemaakt van piepschuim. De basisgrondstof voor deze koeldozen is aardolie: een uitputbare grondstof. Piepschuim wordt helaas vaak niet goed gerecycled en belandt vaak in de natuur of op straat. Zo zie je regelmatig de kleine bolletjes piepschuim over straat rollen. Ook vind je op bepaalde stranden enorme stukken piepschuim terug. Helaas wordt piepschuim niet afgebroken in de natuur. Zo kan het nog jarenlang rond blijven zwerven met alle gevolgen van dien. Hierdoor is een koeldoos van piepschuim niet een zeer milieuvriendelijk product.

Koeldozen gemaakt van 100% papierpulp

De isothermische koeldozen van Profipack zijn echter voor 100% gemaakt van papierpulp. Papier is gemaakt van een hernieuwbare grondstof én valt gemakkelijk voor 100% te recyclen. Daarnaast zijn de koeldozen ook compleet composteerbaar. Hierdoor zullen deeltjes ervan dus ook niet in de natuur blijven rondzwerven. Daarbij zijn deze kartonnen verpakkingen herbruikbaar, waardoor de koeldoos makkelijk weer een nieuw leven kan krijgen. Deze dozen stralen duurzaamheid uit en zijn dan ook ideaal voor de duurzame ondernemer. De persoon die deze isothermische koeldoos ontvangt, ziet meteen dat het product van een afzender met een groen imago komt.

Profitip : wil je het duurzame plaatje compleet maken? Sluit de duurzame isothermische verpakking dan met papieren tape.

Isothermische koeldozen met minder CO2-uitstoot

Deze isothermische dozen zijn ook duurzaam, doordat ze plano (plat) worden aangeleverd. Waarom dat duurzaam is? Kijk, de standaard tempex boxen zijn massief en direct klaar voor gebruik. Hierdoor nemen ook lege koeldozen van piepschuim erg veel ruimte in de vrachtwagens van een leverancier in. Hierdoor moet een leverancier meerdere keren rijden, of een grotere vrachtwagen gebruiken. Doordat onze duurzame koeldozen plat worden aangeleverd, kunnen er in één keer veel meer verpakkingen mee. Dit scheelt enorm in de uitstoot van CO2.

Handig: als kers op de taart voldoen onze duurzame koeldozen ook nog eens aan de ISO 9001 norm!

Geld besparen met een isothermische verpakking

Het feit dat de koeldozen plano worden aangeleverd is niet alleen duurzaam, maar kan jou ook geld besparen. Zo kun je besparen op de transportkosten naar jouw onderneming. De platte isothermische verpakkingen nemen daarbij ook veel minder ruimte in het magazijn in. Zo bespaar je op opslagruimte en opslagkosten. De isothermische verpakking is overigens makkelijk en snel op te zetten. Zo ben je ook niet veel arbeidstijd kwijt aan het opzetten van de koeldozen.

Koeldozen bedrukken

Bij Profipack hebben we koeldozen van verschillende formaten. We hebben koeldozen met een literinhoud variërend van 7,5 tot 40 liter. Je kunt dus zowel grote hoeveelheden gekoelde producten verzenden, maar ook kleinere hoeveelheden. Wil je bouwen aan naamsbekendheid? Dan kan het een goed idee zijn om de isothermische koeldozen door ons te laten bedrukken. Bedrukte koeldozen zijn een zeer sterk reclamemiddel. Het is al mogelijk om de verpakkingen te laten bedrukken vanaf kleine aantallen. Het is zelfs mogelijk om de gelpacks te laten personaliseren. Onze verpakkingsexperts vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Koeldozen kopen

Wil je voordelig en snel duurzame koeldozen kopen? Dan moet je ervoor kiezen om koeldozen te kopen bij Profipack. Wij combineren een ruim assortiment met een goede service. Bij bestellingen boven € 99,- in Nederland, betaal je daarbij geen verzendkosten. Kijk daarom ook nog eens naar onze andere verpakkingsmaterialen, zoals onze verpakkingstape en bubble wrap. Haal je plannen om duurzaam te doen uit de koelkast en ga vandaag nog duurzame koeldozen kopen.

De koeldoos kan producten tot een temperatuur van 7 graden in combinatie met een koelelement tot wel 48 uur koel houden. Door de koeldoos wordt het mogelijk om verse groenten en koelkastproducten duurzaam te versturen.
Een koeldoos is geschikt voor veel verschillende producten die je normaal in de koelkast zal doen. Wil je deze producten versturen of gekoeld nemen op een duurzame manier? Dan is de koeldoos de oplossing! De producten kunnen tot een temperatuur van 7 graden tot wel 48 uur koel worden gehouden.
De koeldozen zijn voor 100% gemaakt van papierpulp. Dit papier is gemaakt van hernieuwbare grondstof en is voor 100% te recyclen. Daarnaast is de gehele doos compleet composteerbaar en volledig af te voeren bij het oud karton.
Jazeker! De koeldozen die Profipack aanbiedt zijn erg duurzaam. Ze bestaan namelijk volledig uit papier en zijn 100% recyclebaar. Daarnaast is het door de koeldozen niet meer nodig om gekoelde producten te versturen in koelwagens.
Een koeldoos bestaat volledig uit papierpulp. Hierdoor kan de koeldoos volledig worden afgevoerd bij het oud papier.