WAAROM DAKFOLIE GEBRUIKEN?

Waarom moet je dakfolie gebruiken? Hiervoor kun je verschillende redenen aanhalen. De belangrijkste reden is dat het je dakconstructie beschermt tegen schimmel en rot door vocht. Wanneer er namelijk vocht in je dakconstructie komt, kan het hier flinke schade veroorzaken. Zo kan je isolatiemateriaal gaan schimmelen. Hierdoor neemt de isolatiewaarde van je huis af. Een waterdichte dakfolie voorkomt ook dat vocht houtrot veroorzaakt. Doe je dit niet? Dan kan houtrot de integriteit van je dakconstructie flink aantasten. Het is dan ook belangrijk om dakfolie te kopen van goede kwaliteit. Op de integriteit van je huis kun je immers beter niet besparen toch?

ISOLERENDE DAKFOLIE VOOR DUURZAAMHEID

Een andere reden om voor dakfolie te kiezen, is de isolerende werking. Door het materiaal op de juiste manier te plaatsen, is je huis beter geïsoleerd. Je huis blijft in de winter hierdoor warmer, waardoor je bespaart op de stookkosten. Hierdoor is zo’n isolerende dakfolie ook nog eens erg duurzaam. Een ander voordeel is dat het je dakconstructie grotendeels tochtdicht kan maken. Je kent immers vast wel dat koude gevoel van de tocht op een oude zolderkamer? Grote kans dat er dan niet gebruik is gemaakt van een goede dakfolie onder de dakpannen.

DAMPDICHT, OPEN OF REMMEND?

Dakfolie is er in alle soorten en maten en je kunt dakfolie kopen voor verschillende prijzen. Hierbij is de functionaliteit een bepalende factor. Voordat we op de verschillende soorten ingaan, kunnen we een belangrijk onderscheid maken; je hebt folies voor de koude en de warme zijde. Voordat je nu direct je jas aan- of uittrekt, leggen we dit graag wat verder uit. De koude zijde is de buitenzijde van het dak. Hier plaats je bijvoorbeeld dakfolie onder pannen. Hiervoor gebruik je in de meeste gevallen een dampopen dakfolie. De warme zijde, is de binnenkant van de dakconstructie. Hier plaats je over het algemeen een dampdichte, of een dampremmende folie.

DE DAMPOPEN DAKFOLIE

De dampopen dakfolie plaats je eigenlijk altijd aan de buitenzijde. Hier heeft dit product verschillende functies. Zo werkt deze dakfolie onder dakpannen allereerst waterkerend. Het kan sneeuwen, regenen of hagelen, maar het materiaal beschermt jouw dakconstructie. Er kan zich echter ook vocht reeds binnenin de dakconstructie bevinden. Blijft dat daar zitten? Ook dan kan er houtrot en schimmel ontstaan. Een dampopen dakfolie heeft echter de nuttige eigenschap, dat het waterdamp van binnenuit kan doorlaten naar buiten. Hierdoor is jouw dakconstructie met zo’n product optimaal beschermd.

DE DAMPDICHTE OF DAMPREMMENDE VARIANT

De dampdichte of dampremmende dakfolies plaats je over het algemeen aan de warme zijde van je dakconstructie. Aan de binnenkant dus. Maar waarom is dit nodig? Dat leggen we je graag uit. In elke woning bevindt zich waterdamp. Deze damp probeert zich vaak een weg naar buiten te banen. En ja, dat gaat soms dwars door je dakconstructie heen. Door het temperatuurverschil, kan deze waterdamp hier echter condenseren. Het vocht kan hierdoor onder meer schimmelvorming in je isolatiemateriaal veroorzaken. Je houdt deze waterdamp tegen door gebruik te maken van een dampdichte of dampremmende dakfolie.

DAMPREMMEND OF DAMDICHT?

Maar wat is dan het verschil tussen een dampremmende en dampdichte dakfolie? Fijn dat je het vraagt. Een dampdichte folie is, zoals de naam al doet vermoeden, echt dampdicht. Hier komt dus echt geen waterdamp meer doorheen. Deze dampdichte en waterdichte dakfolie gebruik je het beste in erg vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer en keuken. Het is hierbij wel van groot belang dat je de ruimte goed ventileert. Anders kan de waterdamp immers niet naar buiten. Een dampremmende folie laat de waterdamp langzaam door naar buiten. Hierdoor blijft het niet te vochtig in je woning en dit zorgt voor een prettig leefklimaat.

EEN KLIMAATFOLIE AAN DE BINNENZIJDE

In sommige gevallen komt het voor dat er zich aan de buitenzijde van de dakconstructie een dampremmende laag bevindt. In dergelijke gevallen moet je natuurlijk niet ook nog een dampremmende of dampdichte dakfolie aan de binnenzijde van je constructie plaatsen. Dan sluit je het vocht namelijk op. Het water kan geen kant op en brengt vervolgens fikse schade toe aan je dakconstructie. Wat plaats je dan aan de binnenzijde? In zo’n geval plaats je een speciale klimaatfolie aan de binnenzijde van de dakconstructie. Deze ‘slimme’ folie past zich aan de luchtvochtigheid en temperatuur in huis aan. Afhankelijk hiervan laat hij water door, of houdt het vocht tegen. 

Profitip: heb je een dampremmende dakfolie onder je dakpannen? Ook dan kan het verstandig zijn om een klimaatfolie aan de binnenzijde van je dak te plaatsen.

WELKE SOORTEN DAKFOLIE ZIJN ER ALLEMAAL?

Bij dakfolie kun je niet alleen kiezen uit verschillende eigenschappen op het gebied van dampdoorlaatbaarheid. Je kunt ook nog kiezen uit verschillende materialen. Zo hebben wij bij Profipack onder meer spinvlies dakfolie in ons assortiment. Ook kun je bij ons terecht voor fassade uv-folie en een gewapende dakfolie. We vertellen je graag wat meer over de verschillende soorten en hun eigenschappen.

SPINVLIES DAKFOLIE

Spinvlies dakfolie heb je in verschillende soorten en maten op de markt. Het zijn stevige folies voor het dak, die te verkrijgen zijn in verschillende grammages. Bij Profipack kun je kiezen uit een spinvlies dakfolie van 115 gram2 en 135 gram2. De producten bestaan uit 3 lagen spinvlies. Het materiaal is een dampopen folie en wordt dus aan de buitenzijde van het dak geplaatst, bijvoorbeeld onder de dakpannen. Doordat de spinvlies dakfolie dampopen is, kan de folie waterdamp van binnenin de dakconstructie naar buiten voeren. Tegelijkertijd is dit materiaal van buitenaf waterkerend. Hierdoor is je dakconstructie ook beschermd tegen neerslag van buitenaf, zoals regen.

VERSCHILLENDE GRAMMAGES

De spinvlies dakfolie van Profipack is verkrijgbaar in twee verschillende soorten grammages. Het materiaal is makkelijk verwerkbaar en goed op maat te snijden. De folie heeft daarbij een uitstekende treksterkte, waardoor het materiaal erg sterk is. Door gebruik te maken van de juiste spinvliesfolie, verhoog je ook nog eens de isolatiewaarde van je huis. De wind heeft dankzij dit product namelijk minder vrij spel in jouw dakconstructie. Hierdoor houd je de warmte makkelijker binnen en kun je weer besparen op stookkosten. Door spinvlies dakfolie op de juiste manier te gebruiken, ben je dus ook nog eens duurzaam bezig.

GEWAPENDE DAKFOLIE ONDER DAKPANNEN

Wil je een extra sterke dakfolie onder je dakpannen? Dan kun je het beste kiezen voor onze gewapende dampdoorlatende folie. Deze folie is vervaardigd uit 3 lagen LDPE en is verstevigd met een wapeningsnet van polypropyleen. Hierdoor is het materiaal enorm stevig en gaat het zeer lang mee. Deze dakfolie onder je pannen plaatsen, heeft nog een ander voordeel. Liggen je dakpannen namelijk even niet op hun plek en stap je op de folie? Dan zak je dankzij het wapeningsnet niet door de folie heen. Hierdoor biedt het materiaal ook een stukje extra veiligheid. Naast deze dampdoorlatende folie, hebben we ook nog gewapende dampremmende folie in ons assortiment.

HOE MOET JE DAKFOLIE BEVESTIGEN?

Dakfolie kun je op verschillende manieren bevestigen. Het is daarbij afhankelijk van waar je de folie op aanbrengt en aan welke zijde. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de dakfolie vast te nieten. Door echter gebruik te maken van nieten, maak je wel weer gaatjes in je bouwmateriaal. Dit komt de dampremmendheid en waterdichtheid niet ten goede. Maak je dus gebruik van nietjes? Plak deze dan af met een waterdichte of dampremmende tape. Het is daarbij ook mogelijk om de folie vast te lijmen. Twijfel je over de juiste koers die je moet varen? Neem dan contact op met een lokale aannemer.

DAKFOLIE PRIJZEN

Onze dakfolie prijzen beginnen al vanaf € 85,- per rol. Hiervoor koop je een product van hoogwaardige kwaliteit, dat lang meegaat. Zoek je een meer specialistisch product, zoals onze fassade Uv-folie? Dan liggen de dakfolie prijzen weer wat hoger. Wil je in een keer een grote hoeveelheid rollen dakfolie kopen? Dan profiteer je bij ons van zeer aantrekkelijke staffelkortingen, waardoor je nog voordeliger uitkomt. Ben je van plan om grote hoeveelheden aan te schaffen en wil je een op maat gemaakte offerte? Neem dan even contact op met onze verpakkingsexperts en zij maken graag een eerlijke en mooie prijs voor je.

DAKFOLIE KOPEN

Dakfolie kopen van goede kwaliteit voor een eerlijke prijs? Dan ben je bij Profipack aan het goede adres. We hebben een uitgebreid assortiment aan folies, van verschillende kwaliteiten. Je kunt bij ons bovendien niet alleen terecht om dakfolie te kopen. Ook als je ander bouwmateriaal nodig hebt, zoals bouwfolie en randisolatie kun je bij ons terecht. Je kunt daarbij bij ons altijd rekenen op een snelle levering. Bestel je op een werkdag voor 16:00 uur? Dan zorgen wij ervoor dat we jouw bestelling diezelfde dag nog versturen. Bij Profipack hanteren we eerlijke dakfolie prijzen. Wil je een offerte op maat voor een grote hoeveelheid bouwmateriaal? Neem dan contact op met onze vertegenwoordigers.

Jazeker, de dakfolie is waterdicht. De folie houdt het water van buitenaf tegen. Zo voorkom je dat de regen terecht komt in jouw houten constructie. Dakfolie is dampdoorlatend, zo kan de condens vanaf binnen wel naar buiten. Dit houdt houtrot en schimmel in de constructie tegen.

Dakfolie beschermt een houten constructie van een huis tegen vocht, zoals regen, mist en sneeuw. Dit voorkomt dat er houtrot of schimmel in de constructie ontstaat. Daarnaast wordt dakfolie ook ingezet als isolatiemateriaal. Door je huis beter te isoleren blijft de warmte in de winter binnen.

Dakfolie is folie voorop je dak, dat vocht vanaf buiten, zoals sneeuw, regen en mist tegen houdt. Door de dakfolie voorkom je dat het vocht terecht komt in het isolatiemateriaal of de houten constructie. Dakfolie is wel dampdoorlatend, hierdoor kan de condens vanuit binnen wel naar buiten.