Antistatische ESD gripzakjes zijn speciaal ontworpen zakjes voor het opslaan en transporteren van gevoelige elektronische onderdelen, zoals computerchips, printplaten en andere componenten. Het acroniem ESD staat voor ElectroStatic Discharge, wat verwijst naar de schade die statische elektriciteit kan veroorzaken wanneer twee materialen tegen elkaar wrijven. In tegenstelling tot gewone gripzakjes zijn antistatische ESD gripzakjes gemaakt van speciale materialen die voorkomen dat er statische elektriciteit opbouwt. De zakjes zijn uitgerust met een antistatische coating en kunnen worden afgesloten met een gripzegel of druksluiting, om de inhoud veilig en beschermd te houden tijdens opslag en transport. Antistatische ESD gripzakjes worden vaak gebruikt in verschillende sectoren waar elektronica wordt gebruikt en opgeslagen.

Antistatische ESD gripzakken zijn meestal geschikt voor het opbergen en vervoeren van de meeste soorten elektronica. De zakken zijn ontworpen om de opbouw van statische elektriciteit te verminderen en de inhoud te beschermen tegen elektrostatische ontladingen tijdens het transport of de opslag. Toch zijn er situaties waarin het niet praktisch is om antistatische ESD gripzakken te gebruiken, bijvoorbeeld als de elektronica te groot of te zwaar is om in een gripzak te passen.

Een antistatische ESD gripzakje verschilt van een gewoon gripzakje door de manier waarop het omgaat met statische elektriciteit. Een gewoon gripzakje is gemaakt van een materiaal dat niet specifiek is ontworpen om statische elektriciteit te verminderen, terwijl een antistatische ESD gripzakje juist wél speciaal is ontworpen om statische elektriciteit effectief te verminderen en voorkomen.

Antistatische ESD gripzakjes zijn vervaardigd uit materiaal met een antistatische coating die statische elektriciteit op een gecontroleerde manier afvoert. Op deze manier beschermen ze de inhoud tegen schadelijke elektrostatische ontladingen die kunnen optreden tijdens transport of opslag. Het gebruik van antistatische ESD gripzakjes is daarom van essentieel belang bij het beschermen van gevoelige elektronische componenten tegen ongewenste elektrische schokken. 

Gewone gripzakjes zijn over het algemeen niet geschikt voor het opslaan en transporteren van gevoelige elektronica omdat ze statische elektriciteit niet effectief afvoeren en dus geen bescherming bieden tegen elektrostatische ontladingen. Bij het opslaan of transporteren van gevoelige elektronica is het daarom belangrijk om antistatische ESD gripzakjes te gebruiken om schade door statische elektriciteit te voorkomen en de veilige werking van de apparatuur te waarborgen.