Wat is randisolatie?

Randisolatie, ook wel bekend als kantstroken of isolatieband, wordt voornamelijk gebruikt om scheuren en barsten te voorkomen bij vloeren die kunnen krimpen en uitzetten, zoals bij het storten van een betonvloeren. Randisolatie is een isolatiemateriaal dat langs de randen van een ruimte of bouwelement wordt geplaatst om zowel koudebruggen (thermische isolatie) als geluidsbruggen (akoestische isolatie) te voorkomen. Het wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met vloerverwarming om de verwarmde dekvloer en afwerkvloer de mogelijkheid te geven om uit te zetten en te krimpen zonder dat er scheuren of barsten ontstaan. 

Het wordt ook vaak toegepast in ruimtes met vloerverwarming om scheurvorming in de cementdekvloer te voorkomen. Randisolatie is gemaakt van polyethyleen (PE) schuim en biedt naast de beschermende functie ook isolatie. Bij ons is randisolatie verkrijgbaar in verschillende lengte-, breedte- en diktematen.

Eigenschappen van randisolatie vloerverwarming

Randisolatie heeft naast zijn isolerende eigenschappen nog andere kenmerkende voordelen. Een van deze belangrijkste voordelen is dat het vochtwerend is en schimmelvorming voorkomt, wat vooral handig is bij betonnen of cementen dekvloeren, die gevoelig zijn voor vocht. Daarnaast is onze randisolatie geurloos en CFK-vrij. CFK's zijn stoffen die bestaan uit een combinatie van chloor, fluor en koolstof, die schadelijk kunnen zijn voor zowel mens als milieu. Bovendien is de randisolatie erg licht en gemakkelijk in gebruik.

Voordelen van randisolatie

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van randisolatie aan de randen van een ruimte. Hieronder hebben we deze voordelen voor je op een rijtje gezet, zodat je een goed beeld krijgt van de werking van dit materiaal.

Voorkomen van scheurvorming

Wanneer je randisolatie plaatst tussen de randen en een betonvloer, biedt dit de vloer de nodige ruimte om te bewegen en te kunnen uitzetten zonder het risico op scheuren te vergroten.

Akoetische isolatie

Het aanbrengen van randisolatie kan ook bijdragen aan het voorkomen van geluidsoverlast. Het materiaal kan namelijk fungeren als akoestische isolatie en voorkomen dat geluidsgolven van de ene ruimte doordringen naar aangrenzende ruimtes. Polyethyleen schuimrandisolatie heeft hierbij een hoge isolatiewaarde en kan contactgeluid aanzienlijk verminderen. Door het gebruik van randisolatie rondom bouwelementen of dekvloeren wordt er als het ware een dempende laag gecreëerd.

Thermische isolatie

Door de isolerende eigenschappen van randisolatie, wordt niet alleen doorklinkend geluid beperkt, maar wordt ook warmte behouden. Door het plaatsen van kantstroken als isolatiemateriaal tussen de randen van een wand en een betonvloer voorkom je koude bruggen en warmteverlies door de wanden bij vloerverwarming.

Slechte isolatie en koudebruggen

Koudebruggen verwijzen naar gebieden in de vloer waar de warmteoverdracht wordt verstoord, waardoor er ongewenste koude plekken ontstaan. Dit kan het rendement van de vloerverwarming verminderen en oncomfortabele zones in de ruimte veroorzaken. 

Een van de belangrijkste oorzaken van koude bruggen bij vloerverwarming is een slechte isolatie. Als de isolatielaag onder de vloerverwarming onvoldoende is, kan warmte ontsnappen naar de koudere delen van de vloer, zoals buitenmuren of ongeïsoleerde funderingen. Dit kan resulteren in warmteverlies en ongelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. 

Het is van cruciaal belang om bij de installatie van vloerverwarming de juiste isolatiemaatregelen te nemen om koudebruggen te voorkomen. Met randisolatie blijft de warmte binnen en wordt het energieverbruik verminderd.

Lees ook: "Goedkoop isoleren met schuimprofielen buisisolatie"

Hoe vloerverwarming randisolatie plaatsen?

Het aanbrengen van randisolatie is een eenvoudig proces, maar het is wel belangrijk om een aantal stappen te volgen. Zorg er allereerst voor dat de ondergrond waarop de isolatie geplaatst wordt schoon, droog en vlak is. Dit geldt zowel voor de vloer als het onderste gedeelte van de rand waar de isolatie tegen bevestigd wordt. 

Lees ook: "Kruipruimte zelf isoleren met noppenfolie en buisisolatie

Vervolgens kun je de randisolatie met behulp van de plakstrip bevestigen tegen de wanden en eventuele bouwelementen. Het afrollen van de rol isolatie en tegelijkertijd het lostrekken van de beschermlaag van de plakstrip kan stap voor stap gebeuren. Op deze manier zorg je ervoor dat de randisolatie goed op zijn plek blijft zitten en zijn isolerende werking kan vervullen. Zo is de bouwelement aangebracht en kan zijn functie vervullen.

Voordelige randisolatie bij Profipack

Als je van plan bent om een betonvloer te storten, is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie rondom. Beton heeft namelijk de eigenschap om na het storten altijd te "werken". Om te voorkomen dat de betonvloer gaat scheuren of krimpen, is het daarom raadzaam om randisolatie te gebruiken. Bij Profipack kun je snel en voordelig randisolatie kopen. Wij bieden randisolatie per rol aan en als je direct meer bestelt, kun je profiteren van oplopende staffelkorting. Bovendien hebben we de randisolatie altijd op voorraad, zodat je nooit lang op je bestelling hoeft te wachten. 

Naast randisolatie hebben we ook een breed assortiment aan ander bouw- en verpakkingsmateriaal beschikbaar in onze webshop. Dus als je nog op zoek bent naar andere verpakkings- of bouwmaterialen, kijk dan gerust rond en bestel alles wat je nodig hebt in één keer.

Randisolatie wordt ingezet wanneer er een betonnen vloer moet gestort worden. Door de randisolatie wordt de kans verkleind dat de vloer barst of scheurt. Het barsten of scheuren komt namelijk nog wel eens voor, door het opdrogen en door wisselende temperaturen. De randisolatie geeft de vloer de ruimte om te werken. Daarnaast heeft de randisolatie een isolerende werking en is bestand tegen vocht. Dit verkleint de kans op schimmelen van je muur.

Jazeker, er zijn twee verschillende diktes randisolatie, namelijk van 5 mm en 10 mm. De 10 mm wordt vooral ingezet voor de buiten muren.

Jazeker, randisolatie werkt ook isolerend. Randisolatie wordt veel gebruikt bij het storen van beton vloeren. Daarnaast werkt de randisolatie ook nog eens isolerend en is de randisolatie vochtbestendig. Door de randisolatie kan de de warmte van jouw vloerverwarming niet meer door de muren ontsnappen. Tevens voorkomt de randisolatie doordat het vochtbestendig is dat er schimmelvorming ontstaat.